Sunday, November 8, 2009

Prednosti eLearniga

Jedan od ciljeva e-learninga je postavljanje učenika u centar učenja i poučavanja uz pomoć IKT-a i e-learning tehnologija. Korištenjem web 2.0 tehnologija omogućen je veliki napredak u realizaciji zadatog cilja. Omogućena je saradnja (dijeljenje ideja, stvaranje znanja), stvaranje virtualnih zajednica, lakoća izrade i isporuke nastavnog materijala u čijoj izradi po prvi put učestvuje učenik. Ove prednosti karakterizju treću generaciju e-learninga od koje se najviše očekuje jer društveni softver, uz određene pedagoške i didaktičke primjene, omogućuje postizanje 95% uspješnosti u učenju.

Primjena e-learninga 2.0 je u začecima. Neki autori smatraju da će se razviti samo kao nadopuna ranijim generacijama e-learninga te zasad možemo samo govoriti o njegovom uistinu velikom potencijalu.

U izvještajuu projekta HELIOS (Yearly Report 2007) E-learning za inovacije, podržanog od strane Evropske komisije, ističu se sljedeći potencijali e-learninga 2.0:

  • neograničene mogućnosti za stvaranje, uređivanje, objavu, dijeljenje, komentarisanje multimedijalnog sadržaja uz pomoć interneta,
  • ulaganje znatno manje napora za stvaranje e-learning rješenja koje se temelji na web 2.0 tehnologijama,
  • otklanjanje „hijerarhijskog načina učenja“, postavljanje učenika u centar,
  • usvajanje nove paradigme učenja i podučavanja, zvane konektivizam u kojoj proces učenja postaje „stvaranje mreže“.

No comments:

Post a Comment